joi, 12 mai 2016

"Samariteanca" de Ion Druță


Samariteanca este un personaj principal ce activeaza ca o fiinta protectoare a casei lui Dumnezeu. Ea e caracterizata de catre autor ca o fata de 17 ani, frumoasa, harnica, indrazneata. Autorul foloseste acesta fiinta plapinda, care apara manastirea facind comparatie cu neputinta oamenilor.
Fata vine sa-l slujeasca pe Dumnezeu, in urma visului care i sa aratat si pe care-l interpreteaza ca pe o obligatie, jertfire supunindu-se intr-u totul obligatiilor manastiresti.
De catre sat Samariteanca nu e prea caracterizata, fiind vazuta deja mare de ani. in nuvela e numita doar   o data “toanta” dind dovada de faptul ca a fost un om injunghiat de chinurile pamintesti dar totusi iubindusi copii pe care ii dadaceste ca „o mama grijulie”.
Samaritenca ca o persoana protectoare si grijulie de una din lucrurile cele mai religioase si sfinte care spune despre moravurile si normele noastre strict spirituale caracterizindu-ne pe noi insune si pe Dumnezeul nostru protector. Personajul principal al acestei opere e un bun exemplu al dragostei,bunatatii,simplitatii si nu in ultimul rind al frumusetii pamintesti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu